8.27.2013

Готуємось до першого уроку

«Державний Прапор України – святиня нашого народу»

Держа́вний пра́пор Украї́ни — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3[1].

Жовтий (золотий) і синій кольори використовувалися на гербі Руського королівства 14 століття. Вони також вживалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу. У 18 столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою. 1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг як національний прапор. В 1917–1921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави. Впродовж 20 столітті жовто-блакитний прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської окупації. 1991 року, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни[2][3]. 23 серпня в Україні щорічно відзначають День державного прапора.
Історія українського прапора


План-конспект
першого уроку в 2013/2014 н.р. на тему:
«Державний Прапор України – святиня нашого народу»




Вчитель початкових класів
Кострижівської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Заставнівського району
Чернівецької області
Щітка Наталія Ігорівна
2013/2014 н.р.
 
План-конспект першого уроку в 2013/2014н.р.
Тема: Державний Прапор України – святиня нашого народу.
Мета: Продовжити знайомство учнів з національною символікою України, зокрема – Державним Прапором; розширити та поглибити знання з історії України, ознайомити з етапами становлення української національної символіки, її значенням та важливістю в житті кожного українця; розвивати допитливість, інтерес до національних символів, сприяти формуванню національної свідомості учнів; виховувати почуття вболівання за долю своєї країни, причетності до її становлення і розвитку, шанобливе ставлення до національних символів.
Обладнання: ноутбук, проектор, екран, ілюстративний матеріал на тему «Національна символіка України», прапор України, презентації «Україна – наш рідний дім», «Розкажу про Україну», таблиця «Правила користування Державним Прапором», відео-сюжет «Історія Державного Прапора України».
Використана література:
[Державні символи України] // Конституція України: офіц. вид. – К., 2006. − Розд. 1, cт. 20. − С. 7–8.
До питання про національний прапор // Шкіл. б-ка. − 2007. − № 7. − С. 11−16.
Інтернет-ресурси:
http://www.yrok.net.ua
http://doshkolenok.kiev.ua
www.ippo.org.ua
Хід уроку

Організація класу до уроку.
Привітання.
Перевірка готовності учнів до уроку.

 «Внесіте прапор



 «Внесіте прапор вільної держави…»
(Учні зачитують вірш В. Крищенка)
Учень1.
Вже скільки закривавлених століть
Тебе, Вкраїно, імені лишали...
Тож встаньмо, браття, в цю урочу мить:
Внесіте прапор вільної Держави!

Учень 2.
Степів таврійських і карпатських гір
З’єднався колір синій і жовтавий.
Гей, недругам усім наперекір –
Внесіте прапор вільної Держави!

Учень 3.
Ганьбив наш прапор зловорожий гнів,
Його полотна в попелі лежали...
Але він знов, як день новий, розцвів,
Внесіте прапор вільної Держави!

Учень 4.
Повірмо в те, що нас вже не збороть,
І долучаймось до добра і слави.
Хай будуть з нами Правда і Господь –
Внесіте прапор вільної Держави!

Вступне слово вчителя.
Дорогі діти, надзвичайно приємно бачити вас сьогодні, цього привітного вересневого дня. Школа щоразу радо відкриває двері учням, вітаючи їх із початком нового навчального року. Я також вітаю вас зі святом Першовересня.
Вже стало доброю традицією в цей день, розпочинаючи навчання, перший урок відводити для обговорення важливих і цікавих тем, що є актуальними для нас із вами, як громадян, особистостей, індивідуальностей, людей небайдужих до суспільних явищ, до подій, що відбуваються як в рідній державі, так і за її межами..
Ви прослухали на початку уроку вірш Видима Крищенка і, мабуть, здогадалися, що сьогодні ми поговоримо про національну символіку України, зокрема – про Державний Прапор.
Спробуймо пригадати, які символи нашої держави вам відомі?
Які символи називають народними, а які вважають державними?
Назвіть народні (державні) символи України.
Що у них спільного (відмінного), на вашу думку?
Перегляньмо презентацію «Україна – наш рідний дім» і переконаймось ще раз у тому, що народні та державні символи – поняття різні, але й одні й інші дорогі серцю українця.


«Прапор Руси повіває, синьо-жовтий, злотом тканий…»
У Конституції України про державну символіку говориться так: «Державними символами України є Державний прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України».
Народ також не оминув своєю увагою державну символіку, тому пропоную вам послухати легенду про герб, прапор та гімн.

Учень 5.
Існує легенда, що давно-давно жила колись жінка. І було у неї три  сини. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя. Попідростали і вирішили піти у світ, щоб прославляти свою матір.
Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. І за трипроменеву корону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала шлях до кращого життя, дали першому синові ім’я «Тризуб».
Настала черга середульшого сина. Йому мати в дорогу подарувала жовто-блакитний одяг. Своїми звитяжними справами прославляв він неньку. Одержав за це ім’я «Прапор».
А там, де був наймолодший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мама йому подарувала соловейків голос. Саме тому й дали йому люди ім’я «Гімн».
І з того часу йдуть поруч три брати — Тризуб, Прапор, Гімн і прославляють рідну неньку.

Прапор або стяг — шматок тканини, підвішений на жердині або щоглі. Прапор має символічне значення. Найчастіше використовується, як символ держави. Слово «прапор» у перекладі з грецької означає «горіти, спалювати».
Скільки на землі країн – стільки і прапорів. І всі вони різні: однокольорові, багатокольорові, з візерунками, смугами, зірками, хрестами тощо. Кожний знак або символ на прапорі має своє значення. Кожний прапор має свою історію.
Державний Прапор України визначається чинною Конституцією України як «стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів» (стаття 20, розділ І) із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.
Жовтий та синій кольори недарма стали символами України, адже мають для нас особливе значення.
Як ви вважаєте, що означають кольори нашого прапора?
Кожен колір має своє особливе значення. Пропоную вам дізнатися дещо нове про кольори.
Синій – колір істини та печалі. Перші асоціації з синім кольором в історії людства пов’язані з істиною, а все тому що це колір спокійного і ясного неба, що є відображенням умиротворення, яке призводить до істини. Сьогодні, однак, цим кольором усе частіше передають смуток і розпач. Можливо, зв’язок виник завдяки сльозам і дощу, оскільки вода, як правило, в уяві людей уявляється забарвленою саме в цей колір. Також це колір спокою, готовності пізнавати нове, любові до Бога, довгої пам’яті, гармонії, товариськості, нескінченності, чистоти.

Жовтий – це колір сонця, життєвої сили, влади, радості. Не дивно, що в більшості культур жовтий колір символізує щастя, тепло і сонце.

Щодо української символіки, то поєднання жовтого та синього кольорів має давнє  походження і трактуватися може по-різному. Жовтий — це колір безмежної хлібної ниви, золотої пшениці — символу миру й достатку, а також це колір сонця, без лагідних променів якого неможливе життя. Синій колір — це безхмарне синє небо, символ миру; це і чиста вода українських річок. Поєднання цих кольорів на українському прапорі символізує чисте, мирне, безхмарне небо над жовтим колоссям хлібної ниви (таке тлумачення найбільш поширене). Синьо-жовте сполучення на українському прапорі — одне з найдавніших. Воно втілює віковічні прагнення нашого народу до миру, праці, краси.
А зараз погляньмо, яка багата на барви наша Батьківщина.
(Перегляд презентації «Розкажу про Україну»,
звучить пісня В. Павлика «Світку мій високий»)

«Стань під прапор синьо-жовтий українських козаків…»
(з історії становлення прапора)
Ми вже досить багато нового дізналися сьогодні про державні символи України. Але чи завжди  наш прапор був синьо-жовтим? Де вперше почали використовувати прапори саме такого забарвлення?
Про це та багато іншого ви дізнаєтеся, переглянувши відео-сюжет «Історія Державного Прапора України» (http://www.yrok.net.ua).
Скажіть, коли ми святкуємо День українського прапора? Хто започаткував це свято?
Сьогодні синьо-жовтий прапор України піднімається під час відкриття міжнародних конференцій, під час офіційних церемоній, під час вручення призів переможцям міжнародних спортивних змагань. Державний прапор постійно майорить над будинком Верховної Ради України, резиденцією Президента України, над будинками обласних і районних Рад, над представництвами нашої держави у країнах світу. Державний Прапор — це не тільки символ, гордість і святиня, а ще й емблема України, яка символізує її суверенітет, її незалежність.

«Наш стяг пшеничний у степах під голубим склепінням неба…»
Кожному з нас небайдужа рідна земля та все, що з нею пов’язано. З шаною і любов’ю кожен українець має ставитися до національних символів. Послухаймо ж, з якою глибокою повагою говорять про український прапор відомі поети.
(учні зачитують вірші про прапор)
Учень 6.
Прапор — це державний символ,
Він є в кожної держави;
Це для всіх — ознака сили,
Це для всіх — ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм:
Синє — небо, жовте — жито;
Прапор цей оберігаєм,
Він — святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо,
Ми з ним дужі і єдині,
Ми навіки вже — народом,
Українським, в Україні.

Учень 7.
Синій, як море, як день – золотий —
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім!

Гляньте, на ньому волошки цвітуть,
Гляньте, жита в ньому золото ллють.
З жита й волошок наш прапор ясний.
З неба і сонця, як день весняний.

Учень 8.
Небеса блакитні
Сяють з глибини,
А пшеничні й житні
Мерехтять лани.
Образ цей не зблідне,
Хоч минуть жнива.
Це знамено рідне –
Злото й синява.
Прапор наш, як літо,
В сонці майорить.
По долині – жито,
По горі – блакить.
Прапор наш – не битва,
Не рушничний дріб:
По горі молитва,
По долині – хліб.

Учень 9.
Прапорець, що я тримаю,
Для мене – єдиний.
Прапорець цей, що я маю, -
Символ України.
Нема в світі більш святого
Й не буде ніколи
Від крайнеба голубого
Над пшеничним полем.

Учень 10.
Чудовий день. Ясна пора.
Легенький вітерець повіяв.
На кручах синього Дніпра
Стоїть столиця наша – Київ.
Квітує свічами каштан,
На храмах сяє позолота,
Ось Володимир, ось Богдан,
Он сяють Золоті Ворота.
Летить у небі голуб-птах,
Над ним хмарки, немов пір’їни.
Й тріпоче синьо-жовтий стяг,
Як вільне серце України.

Учень 11.
Та подивися, друже, у вікно,
Де має жовто-синє знамено.
Ласкавий літній легіт проліта...
Он там цвіте пшениця золота.
Це український прапор - дивоцвіт.
Відбився в ньому неповторний світ.
І чорноморська гожа синява,
І далина мрійлива степова.
«Вітер весняний на площах стяг український полоще…»
Державні символи — це святиня, і шанобливе ставлення до них є ознакою високої громадянської свідомості, національної гідності і, зрештою, культури людини. До державних символів слід ставитися з особливою повагою, тому обміркуймо правила користування Державним Прапором.
(таблиця «Правила користування Державним Прапором»)



Яке із правил вам запам’яталося найбільше?
Котре із правил виявилось незрозумілим?
Як ви розумієте правило…
Чи дотримуєтесь ви цих правил?
Чи були свідком недотримання правил користування Державним Прапором?

Поміркуй і відгадай!
(загадки про Державні символи)
Знак держави головний –
всяк його повинен знати.
Воля, слава, сила в нім. –
То ж попробуй відгадати.
(Герб)

По ньому ми живем із вами –
це основний закон держави.
(Конституція)

По радіо звучить щоденно
патріотична пісня,
що возвеличує Вкраїну
і прославля навічно.
(Гімн)

Коли звучить він – всі встають,
до серця руку прикладають,
і вголос, й подумки співають,
і Україну прославляють.
(Гімн)

Синьо – жовте полотнище
гордо майорить.
Це – ознака сили й слави
Української держави.
(Прапор)

Синє небо, жовте жито –
цю святиню знають діти.
(Прапор)

«…Щоб жить щасливим та проміж щасливих під чистим небом, при квітучих нивах…»
 Ми, громадяни України, повинні знати, поважати символи своєї Вітчизни і не дозволяти нікому поглумитися над ними. Пишатися тим, що маємо свою державу, свою землю, свою мову, свої традиції і свої символи – герб, прапор, гімн. І тільки той буде називатися справжнім патріотом, хто своїми вчинками, поведінкою, працею, знаннями і вміннями зміцнюватиме її могутність.

Учень 12.
Це моє знамено ще з козацьких часів
А чому? Бо воно в злото-синій красі.
Це моє знамено, бо в стрілецьких руках
Нас до правди вело — героїчний то шлях!

Учень 13.
Поле й небо ввійшло у наш прапор святий
Зацвіло, зацвіло євшан-зіллям отим,
Що пробуджує в нас силу, гідність свою
І вкарбовує в час Україну мою!

Учень 14.
Злото-синій наш стяг, мов ідея борні.
З ним народ мій досяг незалежності днів.
Шана прапору й честь, і повага й любов...
Прапор волі в нас є. Він усе поборов:
Чорні ночі знущань, чужинецьких наруг,
І насильництва твань, і холопства недуг.

Учень 15.
Тож на прапор рівняйсь — нашу вічну ясу!
Ти йому присягайсь: «Я тебе пронесу,
Як віків заповіт, і як долю свою,
Як нащадків привіт, тих, хто згинув в бою».

 Підсумок уроку.
Якій темі було присвячено сьогоднішній урок?
Що нового ви дізналися?
Яка інформація вас зацікавила?
Що виявилось складним, викликало труднощі?
Як ви зможете використати отримані знання і відомості надалі? Де вони стануть для вас корисними?
Дякую за активну роботу на уроці та чудові поетичні доповнення до теми уроку.

Немає коментарів: