11.22.2013

Урок-реквієм "Голод 1932-1933 в Україні"

Піднялись, озиваються в десятиліттях
З далени, аж немов з кам”яної гори
Надійшли. Придивляюсь:
„Вкраїна, двадцяте століття”
І не рік, а криваве клеймо:
„Тридцять три”.
Пам'ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни.




 Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини - 1 тисяча, щохвилини - 17. Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів.
Офіційне вшанування пам'яті жертв Голодомору, в тому числі, визнання його геноцидом українського народу, розпочалося за ініціативи української діаспори у США та Канаді. Так, починаючи з 1983 року, в столиці канадської провінції Альберта місті Едмонтоні, в мерії міста щорічно проводиться відзначення річниці Голодомору. На офіційній частині заходу традиційно присутні мер міста й керівники провінції. Біля входу до мерії встановлений перший у світі пам'ятний знак на вшанування річниці Голодомору «Розірване кільце життя». У 1988 році Конгрес США, а в 1989 році — Міжнародна комісія юристів офіційно визнали голодомор 1932-33 років актом геноциду проти української нації.
Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам'яті жертв голодоморів. Меморіальні заходи проводяться як в Україні, так і поза її межами. Щорічно, в цей день проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку».
В нашій школі щорічно проводяться уроки присв'ячені вшануванню пам'яті жертв голодомору. 21 листопада вчитель історії Булдакова Л.П. з учнями 8-А класу провела урок-реквієм.


Хвилюючі спогади очедидців не залишили байдужими нікого










Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога  всім сущим на Землі.                         

Немає коментарів: