4.26.2013


Табачник знову накупив підручників за ціною подарункових художніх альбомів

Підручник з іспанської для 5 класу коштував міністерству освіти 366 гривень за екземпляр, з математики для 5 класу – 349 гривень

Міносвіти ставить чергові цінові рекорди, замовляючи підручники вартістю понад 300 гривень
Міносвіти ставить чергові цінові рекорди, замовляючи підручники вартістю понад 300 гривень
фото: ipress.ua
ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міносвіти і науки, молоді та спорту України 21 березня уклав низку угод з видавництвами на видання шкільних підручників на 117,12 млн грн. Про це повідомляє "Вісник державних закупівель".
Найдорожчим виявився підручник "Іспанська мова (5-й рік навчання). 5 клас" для загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Редько В.Г., Береславська В.І.), виданий накладом 400 екземплярів по 366 грн/екз. Ще більше десяти підручників коштуватимуть дорожче 200 грн/екз (повний перелік – на сайті "Наші гроші").
Підручники для шкіл з іноземними мовами навчання з накладами від 1,7 тис. до 2 тис. екземплярів замовлено по 102-175 грн/екз.

Це значно дорожче від аналогічного замовлення, яке видавництво "Наукова думка" НАН України 22 березня зробило компанії "Віпол". Науковці замовили видання 21 книжки накладом 300 екземплярів кожна. Середня вартість наукових видань обсягом від 8 до 40 друкованих аркушів становитиме близько 32 грн за екземпляр.
Половину всіх підрядів отримали ТОВ "ВД "Освіта" і ТОВ "Видавництво "Генеза".
За даними "Коментарів", директор і засновник "Видавничого дому "Освіта" Тамара Ткаченко не один рік оберталася в оточенні міністра Дмитра Табачника. Раніше вона керувала низкою державних видавничих підприємств, що перебувають у відомстві Міносвіти ("Укрвидавполіграфія", Державне спеціалізоване видавництво "Освіта"). А колишній головний редактор "Генези" Олександр Удод є зараз керівником "Інституту інноваційних технологій і змісту освіти", яке і замовляє друк підручників.
Нагадаємо, торік в Міносвіти також замовляли коштовні підручники, виправдовуючи високу ціну невеликими накладами. Наприклад, "Буквар. Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою. 2 клас" накладом 226 примірників коштував 508 грн/екз. Водночас ці букварі коштували дорожче від видання "Врубель і Київ" – 150 грн/екз, ця книга на 430 сторінках матового паперу, з твердою палітуркою та вставками з тисненням золотом, кожна книжка пакується в індивідуальну вакуумну упаковку.
Своєю чергою, перевірка Рахунковою палатою ситуації з виданням підручників Міністерством освіти в 2010-2011 роках виявила наступне. Видавництва, яким Мінсовіти замовляло видання підручників, замовляли поліграфічні послуги харківському ТОВ "Побутелектротехніка" Михайла Шифріна. Після цього компанія замовляла друк у реальних типографіях, залишаючи собі 60-85% від загальної суми виділених міністерством коштів.

Немає коментарів: